Başlık: DNS Nedir?

Domain 0
Paylaş:

dns nedir2

Domain Name System teriminin kısaltılmış adı olan DNS, Alan İsimlendirme Sistemi anlamına gelir. DNS’in ne anlama geldiğini anlayabilmek için öncelikle host ismi terimini anlamak gerekir. Host ismi, hem bilgisayarın ismini hem de bilgisayarın içinde yer aldığı internet domaini gösteren bir yapıdır.

DNS ise host isimlerini IP’ye çevirmek için kullanılır. Host isimleri 256 karaktere kadar çıkabildiğinden, DNS’in host ismini IP’ye çevirerek daha kolay bir hale getirdiği anlamı çıkarılabilir. DNS, bilgisayar adının IP adresini çözer ve bilgisayarların internet üzerinde host isimleriyle haberleşebilmelerini sağlar. Bu anlamda makine ve alan isimleri daha kolay anlaşılır hale gelir. DNS nedir sorusu, bu şekilde cevaplanabilir.

IP adresleri, günlük hayatta internet kullanımı içinde kolay hatırlanabilir ve pratik kullanımlı değildir. Bu nedenle internet siteleri kullanıcılarına ulaşırken bir adres olarak IP adreslerini değil, domain isimlendirme sistemlerini kullanırlar.

DNS de makine ve alan isimleri ile makine IP adresleri arasında çift taraflı bir dönüşüm sağlar. Burada amaç, ağ üzerinden gelen IP numarası veya alan adı ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir. Kısacası DNS nedir ve DNS’in kullanılma amacı nedir diye sorulduğunda, herhangi bir siteye erişmek istediğinizde hangi sitenin nerede olduğunun, hangi IP’nin hangi bilgisayara ait olduğunun belirlenmesidir diye açıklanabilir.

DNS, internet kullanırken istediğimiz yere erişmemizi sağlayan sistemdir. Bu amaçla en yaygın olarak kullanılan yazılıma BIND (Berkeley Internet Name Domain) adı verilir.

DNS nedir, nasıl bir yapıya sahiptir diye sorulduğunda, sunucular ve çözümleyicilerden oluşan bir sistemdir cevabı verilir. Bir bilgisayarın isminden IP adresi bulunmak istendiği zaman DNS istemci devreye girer. DNS istemci, sistemdeki DNS çözümleyicilerdir. DNS istemci, isim sunucuya başvurur ve DNS sunucu da kendi veri tabanındaki isme karşı kalan IP adresini istemciye gönderir. Ancak bu karşılıkların bulunabilmesi için öncelikle DNS veri tabanına kayıtların manuel olarak girilmesi gereklidir.

DNS’i yaratan ülke ABD olduğu için ABD internet adreslerinde ülke takısı kullanılmaz. Diğer ülkelerin kendi takıları mevcuttur. Örneğin tr takısı Türkiye’deki internet sitelerini, uk takısı ise İngiltere’deki internet sitelerini tanımlar. Öncelikle ülkelere göre ayrılan internet adresleri daha sonra kullanım amacına göre alt bölümlere ayrılır.

Com takısı ticari kuruluşları, edu takısı eğitim kurumlarını, org takısı ise ne ticari ne de hükümete ait olan kurumları gösterir. Farklı uzantılara sahip olan farklı domain isimleri ile ilgili daha fazla fikir sahibi olmak ve domain satın almak için isimtescil.net’i ziyaret edebilirsiniz.

DNS konusunda en çok yapılan aramalardan biri de “yasaklı sitelere giriş dns” terimidir. Bunun en önemli sebebi de DNS adresini değiştirerek, mahkeme tarafından yasaklanan sitelere giriş yapılabilmesinin mümkün olmasıdır. Sosyal medya siteleri ya da Wikipedia gibi siteler kimi zaman mahkeme tarafından güvenlik önemleri ve dezenformasyonun engellenmesi nedeniyle yasaklanabiliyor. Kullanıcılar böyle bir durumda VPN kullanma ya da DNS değiştirme gibi yöntemlere başvuruyor.

DNS değiştirmenin mantığı ise şu şekilde: DNS’inizi değiştirdiğiniz zaman internet bağlantınız farklı bir ülke üzerinden görünüyor. Bu durumda kendi ülkeniz tarafından yasaklanan internet siteleri de sizin için erişilebilir hale geliyor.

Ancak elbette bu durumda internet kullanımı sırasında güvenlik önemlerini ihmal etmemek gerekiyor. Yani, engellenen bir internet sitesine girdiğiniz zaman Firewall ve antivirüs programlarınızın açık durumda olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Tüm Domain DNS sorgularınızı http://dnsbil.com/ adresi üzerinden gerçekleştirebilir, DNS geçmiş, A, MX, SPF, FTP gibi alt kayıtlarınızı detaylı olarak sorgulayabilirsiniz.