DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası

Domain 0
Paylaş:

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası

Bir cihazı internete bağladığında, çeşitli nedenlerden dolayı internet bağlantısı kurulamayabilir. Dünya çapında pek çok kullanıcı, böyle bir durumda DNS hatası almaktadır. DNS hatası, bilgisayarınız doğru bir şekilde yapılandırılmış olsa da karşınıza çıkabilir.Bu sorunla Windows 7, Windows 8, Windows 10 işletim sistemlerinin tamamında karşılaşılabilir. DNS arıza durumları, cihazınızın internete erişim sağlayamaması ile sonuçlanır. En sık karşılaşılan hata mesajı ise “DNS sunucusu yanıt vermiyor “ uyarısıdır.

DNS sunucusu yanıt vermiyor, internette web sitelerini ziyaret ederken karşımıza çıkabilecek bir uyarıdır. Böyle bir durumda ilk eğilimimiz internetimizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek olur. Bu sorunun internet bağlantınızdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için ilk olarak bağlantınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Bu aşamada izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:

  • Denetim masasını açın.
  • Windows ağ ve paylaşım merkezini açın.
  • Ağ ayarlarını değiştir sekmesinin altındaki sorunları giderme seçeneğine tıklayın.
  • Ağ altında bulunan internet bağlantılarına tıklayın.
  • Yeni bir internet bağlantıları penceresi açın.
  • Sonraki adıma geçin.
  • İnternet bağlantısı ile ilgili sorunları giderme butonuna tıklayın.
  • Hata mesajını görmek için cihazın sorun giderme testlerini tamamlamasını bekleyin.

DNS sunucusu yanıt vermiyor hatasını çözmek için öncelikle problemin temel nedenini tespit etmek gerekir. Bu neden, genellikle aşağıdakilerden bir tanesidir:

  • İnternet servis sağlayıcısındaki sorunlar
  • Arızalıı TCP / IP veya DHCP hizmetleri
  • Anti-virüs programı
  • Arızalı yönlendirici ya da modem

Sorunun internet bağlantınızdan kaynaklandığını düşünüyorsanız, ilk adımda verdiğimiz adımları uygulayın. Eğer sorun buradan kaynaklanmıyorsa okumaya devam edin.

DNS Sağlayıcısı Sorunları

Birçok kişinin DNS ayarları, doğrudan internet servis sağlayıcısı tarafından yapılır. Bu sağlayıcının sunucuları bir kesintiye maruz kaldığında ya da sunucuya aşırı bir şekilde trafik yüklendiğinde, DNS servislerinin çalışması durabilir. İnternet kullanıcılarının işlemlerine devam etmeleri için internet servis sağlayıcının bu sorunu çözmesini beklemeleri gereklidir. Eğer böyle bir sorunu sık sık yaşıyorsanız, 3. Parti DNS hizmeti almayı düşünebilirsiniz. Google DNS ve OpenDNS iyi alternatiflerdir. Bu programları geçici ya da kalıcı olarak kullanabilirsiniz.

Anti-virüs Programlarından Kaynaklanan Sorunlar

Anti-virüs programları, davetsiz misafirleri bilgisayardan uzak tutmak üzere tasarlanmıştır. Ancak bu program bir kere hatalı davranış algılarsa, internet erişimini kesme yoluna gidebilir. Bazen yanlış bir alarm, anti-virüs programının bilgisayara virüs bulaştığını algılamasına neden olabilir. Bu durum, DNS hatası almakla sonuçlanabilir.

Eğer bu hatayı anti-virüs programınız yüzünden aldığınızı düşünüyorsanız, programınızı geçici bir süre devre dışı bırakmayı deneyin. Bu kalıcı bir çözüm değildir ancak geçici olarak işe yarayabilir. Zararlı yazılımlardan ve virüslerden bilgisayarınızı korumak için bu geçici önlem süresince güvenlik duvarınızın aktif durumda olduğundan emin olun.

TCP / IP / DHCP Sorunları

Bir bilgisayarın işletim sistemindeki yazılımların arızalanması, DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası alınmasına neden olabilir. Windows işletim sistemli bir bilgisayarda, bilgisayarı kapatıp açmak genellikle sorunu çözer. Bu geçici hatalar, restart işlemi ile birlikte sona erebilir. DHCP arızası da yine yeniden başlatma gerektirir. Cihazınızın ve ağ yönlendiricinizin doğru çalıştığından emin olun. İnternet bağlantınızı bu kontrolden sonra yeniden test edin.

Yönlendirici veya Modem Sorunları

Hatalı bir bant yönlendirici ya da modem, ev cihazlarının DNS hata mesajları almasına sebebiyet verebilir. Burada ilk olarak uygulanabilecek en kolay yöntem, modemi sıfırlamak ve yeniden başlatmaktır. Hata uzun bir süre boyunca devam ederse, modemi ya da yönlendiriciyi değiştirmek gerekebilir.