MongoDB Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hosting 0
Paylaş:

MongoDB Nedir

MongoDB, basit anlatımı ile açık kaynak kodlu bir NoSQL veritabanı uygulamasıdır. Esnek ve kullanımı kolay olması nedeniyle kısa zamanda popüler olmuş olup, yaygın bir kitle tarafından kullanılmaktadır. Günümüzde internet sektöründe bir iş yapıyor ve işletmenizin başarılı olmasını istiyorsanız, elinizdeki verileri iyi toplamalı, doğru saklamalı ve efektif şekilde analiz etmelisiniz.

Big Data şeklinde de ifade edilen büyük verileri doğru kullanmadığınız sürece sektörde başarılı bir kurum olmanız söz konusu olamaz. İşte MongoDB bu noktada devreye girer. Bu veritabanı uygulaması ile NoSQL verilerini belge biçiminde saklayabilir ve ölçeklenebilir olması sayesinde kolayca analiz edebilirsiniz.

MongoDB Özellikleri

  • Öncelikli özellik, ölçeklenebilir olmasıdır (scalable).
  • Verileri belge olarak saklar. JSON verileri kullanılabilir. Veriler JSON olarak saklandığı için gelen verilerin yapısı değişse dahi kaydetme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.
  • Verilerin birden fazla kopyasını saklayabilirsiniz. Böylelikle veri kaybının da önüne geçmiş olursunuz.
  • Veriler üzerinde index oluşturabilirsiniz. Böylelikle aradığınız tüm verilere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Windows İçin MongoDB Kurulumu

  • İlk olarak bilgisayarınızın işletim sistemine uygun olan MongoDB programını indirmekle başlayın. Programın indirildiği yolu Windows path sisteminize eklerseniz ilerleyen dönemlerde komutlarınızı çok daha rahat bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Programı indirmek için şu linki kullanabilirsiniz: https://www.mongodb.org/downloads
  • İndirdiğiniz kurulum dosyasına tıklayın ve sizi yönlendiren adımları izleyerek kurulum işlemlerini tamamlayın. İndirme yolunuz şöyle olacak: C:\Program Files\MongoDB\Server\3.0.1\bin
  • Bu yola gittikten sonra sizin için önemli olan iki dosya göreceksiniz: mongo.exe ve mongod.exe
  • MongoDB kullanımı için Command Prompt kullanırsanız bundan sonraki adımlarda rahat edersiniz. Önce biraz önce kullandığınız yolu ortam değişkenlerine ekleyin. Bunun için bilgisayar dosyasına sağ tıklayın ve özelliklere gittikten sonra gelişmiş sistem ayarlarına tıklayın. Burada ortam değişkenlerini göreceksiniz.
  • Ortam değişkenlerine girdikten sonra önünüze bir pencere açılacak. Bu pencerede ilgili path’i bulun ve en sonuna MongoDB’nin kendi yolunu yapıştırın.
  • İşlem tamam ise, bir sonraki adımda veritabanınızın kaydedileceği yeri belirlemeniz gerekiyor. Öncelikle Cmd’yi açın ve şu komutları çalıştırın: md \data, md \data\db. Bu komutları çalıştırarak önce C dizininin altında bir data klasörü oluşturdunuz, ardından bu data klasörünün de altında db klasörü oluşturdunuz.
  • Artık veritabanı uygulamanızı çalıştırabilirsiniz. Server için mongon yazın. Karşınızdaki ekranda “on port 27017” şeklinde bir yazı görürseniz, kurulumunuzu başarıyla gerçekleştirdiniz demektir!

MongoDB Kullanımı

Gelelim bu programı nasıl kullanacağınıza. Öncelikle az önce kurulumunu tamamladığınız program dinamiktir, yani kullanırken herhangi bir şemaya ihtiyaç duymazsınız. Yapı belirtmeksizin verilerinizin girişini yapabilir ve bu verilerin üzerindeki işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Programın içindeki dokümanlar, kendi içlerinde dokümanlar oluşturabiliyor. Böylelikle veritabanı içinde efektif aramalar yapabiliyorsunuz. Milyarlarca verinin içerisinden istediğiniz veriyi rahatlıkla çağırarak analizlerinizi yapabiliyorsunuz. Farklı diller, tablolar ya da şemalar oluşturmanıza gerek yok. Eğer verileriniz çok büyükse ve işlem yaparken bilgisayarınızın performansında düşüş olmasını istemiyorsanız, anahtar değerlerini minimize etmeyi de deneyebilirsiniz.

MongoDB Dersleri

Eğer bu programı iyice öğrenmek ve iş hayatınızda efektif bir biçimde kullanmak istiyorsanız, internet üzerinden bulabileceğiniz bazı dersler alabilirsiniz. Özellikle video anlatımlı dersler sizin için uygun olacaktır. Bilgi seviyenize göre dilediğiniz dersi seçebilirsiniz. Google’da “MongoDB dersleri” şeklinde basit bir arama yaparak, karşınıza çıkan ders seçenekleri arasında seçim yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bir sertifika programına katılmayı tercih ederek de öz geçmişinize katkıda bulunabilirsiniz.