Joomla Kurulumu Nasıl Yapılır?

Hosting 0
Paylaş:

joomla kurulumu

Joomla’nın kurulumunu anlatmadan önce,  ne olduğuyla başlayalım. Joomla nedir?

Joomla, bir içerik yönetim sistemidir. Kısaca CMS (content management system) olarak da söz edilebilir. Bu sistem üzerinden birbirinden farklı pek çok içerik aynı anda yönetilebilir. Sistemin yönetim paneli kolay ve esnektir. Herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilir. Bu anlamda Joomla, en iyi içerik yönetim sistemleri arasında sayılır. Bu sistemi kullanarak yapılabilecek bazı site çeşitleri şu şekildedir: kişisel siteler, blog siteleri, okul ve üniversite siteleri, sosyal ağlar, arkadaşlık siteleri, yardımlaşma ve sosyal hizmet siteleri, e-ticaret siteleri, çevrimiçi yayınlar, kariyer siteleri, oyun siteleri, video yayınlama siteleri ve benzeri siteler.

Joomla Kurulumu

Kurulum yapmadan önce, bir domain adına bir de hosting’e ihtiyacınız olacak. Ardından kendinize bir Mysql veritabanı oluşturmalısınız. Mysql veritabanınızı oluşturmak için hosting firmanız tarafından size verilen kullanıcı adı ve şifresini kullanabilirsiniz. Daha sonra işlerinizi kolaylaştırmak adına bu kullanıcı adını ve şifreyi bir yere kaydetmenizi öneririz. Bu işlemi hallettikten sonra sıra Joomla’yı indirmeye ve kurmaya geldi.

  • Joomla’yı indirdikten sonra Winrar ile masaüstüne alın.
  • Dosyanızı sitenize aktarmak için bir FTP programı kullanın.
  • FTP programını çalıştırdıktan sonra sol üstte bulunan boşluklara, hosting firmanız tarafından size verilen adı, kullanıcı adını ve şifreyi girin. Bilgileri girmenizden sonra bağlan butonuna tıklayın.
  • Şimdi karşınıza dosyalar çıkacak. Öncelikle public_html dosyasına girin ve bu dosyanın içinde bulunan her şeyi silin.
  • Şimdi de Joomla klasörünüzün içindeki dosyaları public_htmlklasörünüze sürükle bırak yaparak atın. Böylelikle içerik yönetim sisteminizi host’a aktarmış oldunuz bile!
  • Şimdi ayarlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Kullandığınız tarayıcıya gidip domain adını yazdığınızda karşınıza Joomla kurulum sayfası çıkacak. Ayarlarınızı burada yapabilirsiniz. E-posta adresinizi girin, kullanıcı adı ve şifre belirleyin. Belirlediğiniz bilgileri bir yere kaydedin ki, daha sonra unutup zorlanmayın.
  • Bilgilerinizi doldurduktan sonra Sonraki butonuna tıklayın ve bir sonraki adıma geçin. Bu sayfada veritabanı yapılandırmanızı yapacaksınız. Öncelikle veritabanı olarak Mysql seçmelisiniz. Ardından yine sizden istenen boşlukları doldurun ve Sonraki sayfaya geçin.
  • Tüm bilgilerinizi girdikten sonra karşınıza verdiğiniz tüm bilgilerin bulunduğu biz özet sayfası gelecek. Özet sayfasındaki bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra işlemlerinize devam edebilirsiniz.
  • Joomla’yı kurduktan sonra kurulum klasörünüzü kaldırmayı unutmayın. Bu adım oldukça önemli. Bunun için Kurulum Klasörünü Kaldır butonuna tıklamanız yeterli.
  • Son olarak FTP programınıza girin. Httpdocs klasörünüzün içine girin. Burada htaccess.txt isimli bir dosya göreceksiniz. Bu dosyanın ismini değiştirin ve .htaccess yapın. Bu adımı da yerine getirdikten sonra Joomla kurulumunuzu tamamlamış oldunuz. Tebrikler!

Kurulumunuzu yaptıktan sonra yönetici panelinizin üzerinden sitenizin içeriklerini rahatlıkla yönetmeye başlayabilirsiniz. Sitenizin temasını değiştirebilir, yazılarında farklılıklar yapabilir, tüm özellikleri kontrol edebilirsiniz

Dilerseniz installatron aracılığı daha kısa bir işlemle script kurulumu sağlayabilirsiniz.  Bunun için görsel anlatımlı makalemizi takip etmeniz yeterli  https://www.isimtescil.net/bilgibankasi/wordpressjoomlaopencartsmf-forumphp-bb-kurulumu

Joomla Temaları

Aynı Wordpress’te olduğu gibi, Joomla’da da ihtiyaçlarınıza uygun farklı tema seçenekleri kullanabilirsiniz. Kullanacağınız temalarla hem web sitenizi güzelleştirebilir hem de ziyaretçilerinizin kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz. Üstelik pek çok ücretsiz tema da mevcut.

Joomla, açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi olduğundan, pek çok ücretsiz temaya ulaşabilmek mümkün. Bu farklı temalarla farklı sektörlere ait web siteleri oluşturabilirsiniz. Joomla temanızı seçerken, mobil uyumlu bir tema seçmeye dikkat edin. Bugün kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun mobil cihazlar üzerinden internete girdikleri düşünülecek olursa, mobil uyumlu tema seçiminin ne kadar önemli olduğu da anlaşılabilir.