Sqlite’in Tüm Avantajları ve Dezavantajları

Sunucu 0
Paylaş:

Sqlite kullanımı ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere

Sqlite, bir veritabanı kütüphanesidir. Kullanımı ve kurulumu oldukça kolaydır. Kullanmak için kurulum yapmanızı gerektirmez. Herhangi bir kurulum prosedürü yoktur. Kullanmak için herhangi bir sunucu işlemini başlatmak, durdurmak ya da yapılandırmak gerekmez. Sqlite kullanımı için bir yöneticinin yeni bir veritabanı örneği oluşturmasına veya kullanıcılara erişim izni vermesine gerek yoktur. Bir sistem çökmesi ya da elektrik kesintisinden sonra kurtarmak için herhangi bir eylem gerektirmez. Sadece çalışır. Hayat kolaylaştıran bir uygulamadır.

Sqlite herhangi bir ana sunucu işlemi gerektirmez. Veritabanına erişmek için sunucuya istek göndermek ve sonuç almak için ara işlem iletişimi kurmak gerekmez. Bu program doğrudan diskteki veritabanı dosyalarını okur ve yazar. Bu durumun ana avantajı; kurma, yapılandırma, başlatma, yönetme ve sorun giderme işlemleri için ayrı bir sunucu işlemi yapmaya gerek olmamasıdır. Ancak bu durumun bir dezavantajı da vardır. Sunucu kullanan veritabanları genellikle daha güvenlidir.

Sqlite disk dosyasını okuyabiliyorsa, veritabanında bulunan herhangi bir şeyi de okuyabilir. Disk dosyası ve dizini yazılabilir durumda ise, bu programı kullanarak veritabanındaki her şeyi değiştirebilirsiniz. Veritabanı dosyalarını bir USB’ye kopyalayabilir ya da e-posta ile paylaşabilirsiniz. Dosyalara erişmek son derece kolaydır. Elbette tüm bu işlemleri kolay ve hızlı bir şekilde yaparken verilerin güvenliğini sağlamak da son derece önemlidir.

Sqlite, dosya biçimli bir çapraz platformdur. Bu sayede bir cihazda yazılmış olan bir veritabanı dosyası, farklı bir mimariye sahip olan farklı bir cihaza kopyalanabilir ve bu cihazda kullanılabilir. Diğer veritabanı motorlarının bir platformdan diğerine geçerken, veritabanınızı dökmenizi ve yeniden yüklemenizi gerektirdiği düşünülürse, Sqlite’in işleri ne kadar kolaylaştırdığı daha iyi anlaşılabilir. Ayrıca dosya formatları sabittir ve geriye dönük olarak da uyumludur.

Boyut düşünüldüğünde, bir Sqlite kütüphanesi 500 KiB’den küçüktür. Daha fazla yer saklamak için gereksiz özellikler devre dışı bırakılabilir. Kütüphanenin boyutu 300 KiB’ye kadar düşürülebilir. Diğer veritabanlarının büyük bir çoğunluğunun boyutu bundan büyüktür. Manifest yazımı, pek çok kısıtlamayı ortada kaldırır. Böylelikle kullanıcı herhangi bir veri türünün herhangi bir değerini sütunun türünden bağımsız olarak herhangi bir sütunda depolayabilir. Dil belirtimi, manifest yazıma uygundur. Sqlite, özellikle Tcl ve Python gibi dinamik olarak yazılmış programlama dilleri ile birlikte kullanıldığında, daha güvenilir ve kullanımı daha kolay bir hale gelir. Bu özellik ilk başta bir hata gibi görünmüş olsa da, daha sonra yazılımcılar tarafından pratikte kanıtlanmıştır.

Sqlite kaynak kodları okunabilir durumdadır. Standart programlar tarafından erişilebilir ve okunabilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca Sqlite için kaynak kodları kamu malıdır. Herkes erişebilir ve okuyabilir. Çekirdek kaynak kodunun hiçbir bölümünde telif hakkı talep edilmez. Yazılıma katkıda bulunan tüm kullanıcılar, kaynak kodlarını kullanabilir. Kod geniş bir kitle tarafından özgürce kullanılabilir. Dil uzantıları da bu kodların herkes tarafından rahatlıkla erişilebilmesine ve okunabilmesine imkan tanır. Tüm bunlar, Sqlite’i programcılar tarafından kısa süre içinde oldukça popüler hale getirmiştir. Güvenlik konusu düzgün yönetildiği sürece hayat kolaylaştıran bir yazılımdır.

Windows Sqlite Kurulumu

  • Öncelikle Sqlite indirme sayfasına gidin ve Precompiled Binaries for Windows sekmesine giderek zip dosyalarını indirin.
  • İndirmeniz gereken dosyalar şunlardır: sqlite-shell-win32-*.zip ve sqlite-dll-win32-*.zip
  • Kök dizininizde (C:\>) sqlite isimli bir klasör yaratın. Daha önce indirmiş olduğunuz dosyaların içindekileri bu klasöre aktarın.
  • C:\>sqlite yolu yaratın. Command Prompt’u açarak sqlite3 komutunu verdiğinizde programınız çalışacaktır.